1. Im prościej tym lepiej :]
2. Im mniej różności łączymy w jednym posiłku tym łatwiejsze będzie jego
strawienie i wchłanianie - czyli, tym lepiej dla nas.
3. Jedzmy dużo surowych warzyw i owoców, bo gotowanie ich, pieczenie
czy smażenie pozbawia ich cennych dla nas mikroskładników.
4. Każdy kęs pokarmu przeżuwamy conajmniej 30 do 50 razy. Chińczycy twierdzą,
że osoby chore czy osłabione powinny przeżuwać nawet do 100 razy.
5. Nie należy łączyć ogórka z pomidorem w sałatkach, ponieważ ogórek zawiera
enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C, którą w sporych ilościach
zawiera pomidor :V
6. Wszystkie kwasy, znajdujące się w kwaśnych owocach przeszkadzają wydzielaniu
soków żołądkowych i powodują gnicie w układzie pokarmowym. Dlatego też absolutnie
nie należy doprawiać mięsa kwaśnymi przyprawami np. octem lub sokiem z cytryny.
7. Ryby(mięso także) należy zawsze spożywać świeżo przygotowane, nie pozostawiając
na następny dzień.
8. Podstawowy błąd, który popełnia człowiek to szybkie jedzenie. Człowiek nie może
jeść szybko. Należy jeść wolno. Dokładnie przeżuwając pokarm. Ślina ma działanie
bakteriobójcze.
9. Należy starać się spożywać jednorazowo tylko jeden rodzaj węglowodanowych produktów.
Np. chleb, ziemniaki i słodkie ciastko zjedzone razem spowodują fermentację, ponieważ
żołądek może przyjąć i strawić na raz tylko jeden rodzaj skrobi.
10. Gatunki bezdrożdżowego pieczywa i kasza – posiadają włókna roślinne, które oczyszczają
układ pokarmowy. Spożywanie tych produktów ma działanie profilaktyczne przeciwko wielu
chorobom.
11. Łączenie pokarmów - Nie należy łączyć węglowodanów i białek w jednym posiłku. Ale
zarówno białko jak i węglowodany możemy łączyć z tłuszczami i z wszelką zieleniną,
warzywami (oprócz ziemniaków), suszonymi owocami.
12. Szczególnie szkodliwe jest smażenie łuszczów w temperaturze powyżej 150C. Taka
temperatura występuje na patelni podczas smażenia. W tej temperaturze wszystkie
tłuszcze w tym i oleje roślinne rozkładają się zamieniając się w związki toksyczne.
13. Niezwykle ważną dla organizmu sprawą jest stałe i efektywne jego odtruwanie poprzez
konsumpcję pokarmów o dużej zawartości wody.
14. Owoce nie są trawione w żołądku i opuszczają go po 20 – 30 minutach. Rozkładane są
i wchłaniane w jelitach. Z tego wynika podstawowa zasada, że owoce nie powinny być
jedzone bezpośrednio po posiłku lub razem z posiłkiem. Jeżeli żołądek jest wypełniony
pokarmem, owoce nie mogą przejść do jelit, wtedy się psują, fermentują i kwaśnieją.
Zaleca się, więc aby owoce były zawsze jedzone na pusty żołądek.
15. Owoce powinniśmy jeść świeże. Pieczone, smażone i gotowane owoce są bez wartości.
To samo dotyczy soków warzywnych i owocowych – muszą byś świeżo przyrządzone.
Soki pasteryzowane, zrobione z koncentratów, ze środkami konserwującymi nie
są dobrym wyborem.
16. Deser (coś słodkiego) najlepiej jest jeść jako osobny posiłek. Jeśli już "musimy"
zjeść go do posiłku to lepiej jest zrobić to przed posiłkiem niż po posiłku. Deser
zjedzony jako przystawka przed posiłkiem - mniej nas zakwasi, ponieważ zostanie
częściowo przetrawiony i wchłonięty przed właściwym posiłkiem. Prosta zasada:
lepiej dorzucić tego cukru przed posiłkiem, gdy można rzec "łatwiej przez nas
przeleci" niż po posiłku. Po posiłki zostanie wrzucony na pełny żołądek i to
co złe w deserze, czyli cukier, czasem przetworzone owoce itp. Będzie w żołądku
zalegało dłużej. Deser przed posiłkiem zjada m.in. Robert Lewandowski i chyba
wychodzi mu to na dobre:)
17. Kazeina, znajdująca się w mleku, rozkłada się w organizmie przy pomocy podpuszczki,
enzymu trawiennego, który występuje w żołądku człowieka, ale jedynie w okresie
niemowlęcym. Kiedy dziecko w wieku ok. 2 lat ma już paznokcie i włosy zapotrzebowanie
na kazeinę jest żadne i układ trawienny przestaje podpuszczkę wydzielać. Od tej chwili
z każdym rokiem, krowie mleko staje się dla organizmu produktem coraz bardziej
ciężkostrawnym.
18. Kwaśne, przefermentowane produkty mleczne, czyli: jogurt, kefir a szczególnie twaróg
i żółty ser są dobrym pokarmem. Bakterie znajdujące się w kwaśnych produktach mlecznych
już zrobiły to, co organizm nasz organizm musiałby zrobić z mlekiem. Takie przefermentowanie
czyni je lekkostrawnymi dla nas.
19. Grzyby są niskokaloryczne i ciężko strawne, wiec nie warto ich jeść
w godzinach wieczornych.
20. Nie warto jest spożywać (szczególnie w godzinach wieczornych) produktów z białych
mąk, białych makaronów, kajzerek, białego ryżu. Wieczorową porą mamy spowolniony
metabolizm, a także podwyższone skłonności organizmu do odkładania tkanki tłuszczowej.
Wiadomo, że czasem w dzień treningowy można, ale to tylko czasem. Każdy produkt z białej
mąki posiada swój razowy, pełnoziarnisty odpowiednik. Brązowy ryż, ciemny makaron,
czy taki prawdziwy chleb razowy, a nie jak to jest zazwyczaj barwiony karmelem.
W obwodzie są jeszcze kasze czy płatki (także bezglutenowe).
21. Wieczorny posiłek najlepiej aby składał się z: produktów o niskim indeksie
glikemicznym, ale o wysokiej ilości błonnika. Czyli: przeróżne warzywa i owoce.
Owoce jednak warto jeść osobno od innych produktów, ponieważ nie są trawione
w żołądku i spożyte z innymi pokarmami mogą w nim fermentować. Ja oczywiście
pozwalam sobie czasem na owoce z kefirem, czy dorzucam jakiegoś banana do płatków.
Jednak robię to rzadko. Wracając do kolacji - warto jest dołączyć do niej produkt
bogaty w białko. Najlepsze w tym wypadku będą chude źródła białka. Wiec produkty
takie jak chudy twaróg, chuda ryba czy białko jaja będą idealnym rozwiązaniem
na wieczorny posiłek. Warto wspomnieć, że białka mleka(czyli także jego przetworów
jak maślanka, kefir, jogurt, twaróg) nie są przyswajane z pokarmu w szybkim
tempie. Aminokwasy uwalniane są powoli, co daje naszym mięśniom ciągły dostęp
odżywczych aminokwasów. Pomaga to w utrzymaniu metabolizm na odpowiednio
wysokim poziomie. Białko pomaga także oszukać głód, co wieczorem ma spore
znaczenie. Puenta: jeśli jest to dzień treningowy - najedz się. Jeśli nietreningowy
i wiesz że nie powinieneś przesadzać - zjedz np duużą porcje zielonych warzyw
z białkiem jaja lub tuńczykiem + ewentualnie mała porcja "wolnych" węglowodanów
w postaci kaszy, czy małej kromki chleba razowego. Z posiłkiem wieczornym/kolacją
trzeba być o tyle ostrożnym, że organizm przez noc ma za zadanie się oczyścić.
Ideałem byłoby się budzić głodnym jak wilk:) Jeść, pracować, trenować
a im bliżej nocy, tym mniejsze posiłki jeść.
22. Prawdziwe mleko - prosto od krowy, od rolnika a nie z farmy, na których często
zwierzęta karmione są antybiotykami, które ofkors przenikają do mleka. Takie prawdziwe
mleko powinno być wypite do 8h od wydojenia. Jego przetwory: śmietana, zsiadłe mleko,
twaróg, masło - powinny być zjedzone do 3 - 4 dni, pod warunkiem przechowywania przez
ten czas w lodówce. Produkty mleko podobne ze sklepu nie są niestety prawdziwym,
naturalnym mlekiem. Nie ma ono naturalnych enzymów które posiada mleko od krowy,
co czyni z niego produkt o zdecydowanie mniejszej wartości odżywczej. W szczególności
jeśli chodzi o zawartość mikro składników(witamin, minerałów, enzymów).
CDN...
2. Im mniej różności łączymy w jednym posiłku tym łatwiejsze będzie jego
strawienie i wchłanianie - czyli, tym lepiej dla nas.
3. Jedzmy dużo surowych warzyw i owoców, bo gotowanie ich, pieczenie
czy smażenie pozbawia ich cennych dla nas mikroskładników.
4. Każdy kęs pokarmu przeżuwamy conajmniej 30 do 50 razy. Chińczycy twierdzą,
że osoby chore czy osłabione powinny przeżuwać nawet do 100 razy.
5. Nie należy łączyć ogórka z pomidorem w sałatkach, ponieważ ogórek zawiera
enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C, którą w sporych ilościach
zawiera pomidor :V
6. Wszystkie kwasy, znajdujące się w kwaśnych owocach przeszkadzają wydzielaniu
soków żołądkowych i powodują gnicie w układzie pokarmowym. Dlatego też absolutnie
nie należy doprawiać mięsa kwaśnymi przyprawami np. octem lub sokiem z cytryny.
7. Ryby(mięso także) należy zawsze spożywać świeżo przygotowane, nie pozostawiając
na następny dzień.
8. Podstawowy błąd, który popełnia człowiek to szybkie jedzenie. Człowiek nie może
jeść szybko. Należy jeść wolno. Dokładnie przeżuwając pokarm. Ślina ma działanie
bakteriobójcze.
9. Należy starać się spożywać jednorazowo tylko jeden rodzaj węglowodanowych produktów.
Np. chleb, ziemniaki i słodkie ciastko zjedzone razem spowodują fermentację, ponieważ
żołądek może przyjąć i strawić na raz tylko jeden rodzaj skrobi.
10. Gatunki bezdrożdżowego pieczywa i kasza – posiadają włókna roślinne, które oczyszczają
układ pokarmowy. Spożywanie tych produktów ma działanie profilaktyczne przeciwko wielu
chorobom.
11. Łączenie pokarmów - Nie należy łączyć węglowodanów i białek w jednym posiłku. Ale
zarówno białko jak i węglowodany możemy łączyć z tłuszczami i z wszelką zieleniną,
warzywami (oprócz ziemniaków), suszonymi owocami.
12. Szczególnie szkodliwe jest smażenie łuszczów w temperaturze powyżej 150C. Taka
temperatura występuje na patelni podczas smażenia. W tej temperaturze wszystkie
tłuszcze w tym i oleje roślinne rozkładają się zamieniając się w związki toksyczne.
13. Niezwykle ważną dla organizmu sprawą jest stałe i efektywne jego odtruwanie poprzez
konsumpcję pokarmów o dużej zawartości wody.
14. Owoce nie są trawione w żołądku i opuszczają go po 20 – 30 minutach. Rozkładane są
i wchłaniane w jelitach. Z tego wynika podstawowa zasada, że owoce nie powinny być
jedzone bezpośrednio po posiłku lub razem z posiłkiem. Jeżeli żołądek jest wypełniony
pokarmem, owoce nie mogą przejść do jelit, wtedy się psują, fermentują i kwaśnieją.
Zaleca się, więc aby owoce były zawsze jedzone na pusty żołądek.
15. Owoce powinniśmy jeść świeże. Pieczone, smażone i gotowane owoce są bez wartości.
To samo dotyczy soków warzywnych i owocowych – muszą byś świeżo przyrządzone.
Soki pasteryzowane, zrobione z koncentratów, ze środkami konserwującymi nie
są dobrym wyborem.
16. Deser (coś słodkiego) najlepiej jest jeść jako osobny posiłek. Jeśli już "musimy"
zjeść go do posiłku to lepiej jest zrobić to przed posiłkiem niż po posiłku. Deser
zjedzony jako przystawka przed posiłkiem - mniej nas zakwasi, ponieważ zostanie
częściowo przetrawiony i wchłonięty przed właściwym posiłkiem. Prosta zasada:
lepiej dorzucić tego cukru przed posiłkiem, gdy można rzec "łatwiej przez nas
przeleci" niż po posiłku. Po posiłki zostanie wrzucony na pełny żołądek i to
co złe w deserze, czyli cukier, czasem przetworzone owoce itp. Będzie w żołądku
zalegało dłużej. Deser przed posiłkiem zjada m.in. Robert Lewandowski i chyba
wychodzi mu to na dobre:)
17. Kazeina, znajdująca się w mleku, rozkłada się w organizmie przy pomocy podpuszczki,
enzymu trawiennego, który występuje w żołądku człowieka, ale jedynie w okresie
niemowlęcym. Kiedy dziecko w wieku ok. 2 lat ma już paznokcie i włosy zapotrzebowanie
na kazeinę jest żadne i układ trawienny przestaje podpuszczkę wydzielać. Od tej chwili
z każdym rokiem, krowie mleko staje się dla organizmu produktem coraz bardziej
ciężkostrawnym.
18. Kwaśne, przefermentowane produkty mleczne, czyli: jogurt, kefir a szczególnie twaróg
i żółty ser są dobrym pokarmem. Bakterie znajdujące się w kwaśnych produktach mlecznych
już zrobiły to, co organizm nasz organizm musiałby zrobić z mlekiem. Takie przefermentowanie
czyni je lekkostrawnymi dla nas.
19. Grzyby są niskokaloryczne i ciężko strawne, wiec nie warto ich jeść
w godzinach wieczornych.
20. Nie warto jest spożywać (szczególnie w godzinach wieczornych) produktów z białych
mąk, białych makaronów, kajzerek, białego ryżu. Wieczorową porą mamy spowolniony
metabolizm, a także podwyższone skłonności organizmu do odkładania tkanki tłuszczowej.
Wiadomo, że czasem w dzień treningowy można, ale to tylko czasem. Każdy produkt z białej
mąki posiada swój razowy, pełnoziarnisty odpowiednik. Brązowy ryż, ciemny makaron,
czy taki prawdziwy chleb razowy, a nie jak to jest zazwyczaj barwiony karmelem.
W obwodzie są jeszcze kasze czy płatki (także bezglutenowe).
21. Wieczorny posiłek najlepiej aby składał się z: produktów o niskim indeksie
glikemicznym, ale o wysokiej ilości błonnika. Czyli: przeróżne warzywa i owoce.
Owoce jednak warto jeść osobno od innych produktów, ponieważ nie są trawione
w żołądku i spożyte z innymi pokarmami mogą w nim fermentować. Ja oczywiście
pozwalam sobie czasem na owoce z kefirem, czy dorzucam jakiegoś banana do płatków.
Jednak robię to rzadko. Wracając do kolacji - warto jest dołączyć do niej produkt
bogaty w białko. Najlepsze w tym wypadku będą chude źródła białka. Wiec produkty
takie jak chudy twaróg, chuda ryba czy białko jaja będą idealnym rozwiązaniem
na wieczorny posiłek. Warto wspomnieć, że białka mleka(czyli także jego przetworów
jak maślanka, kefir, jogurt, twaróg) nie są przyswajane z pokarmu w szybkim
tempie. Aminokwasy uwalniane są powoli, co daje naszym mięśniom ciągły dostęp
odżywczych aminokwasów. Pomaga to w utrzymaniu metabolizm na odpowiednio
wysokim poziomie. Białko pomaga także oszukać głód, co wieczorem ma spore
znaczenie. Puenta: jeśli jest to dzień treningowy - najedz się. Jeśli nietreningowy
i wiesz że nie powinieneś przesadzać - zjedz np duużą porcje zielonych warzyw
z białkiem jaja lub tuńczykiem + ewentualnie mała porcja "wolnych" węglowodanów
w postaci kaszy, czy małej kromki chleba razowego. Z posiłkiem wieczornym/kolacją
trzeba być o tyle ostrożnym, że organizm przez noc ma za zadanie się oczyścić.
Ideałem byłoby się budzić głodnym jak wilk:) Jeść, pracować, trenować
a im bliżej nocy, tym mniejsze posiłki jeść.
22. Prawdziwe mleko - prosto od krowy, od rolnika a nie z farmy, na których często
zwierzęta karmione są antybiotykami, które ofkors przenikają do mleka. Takie prawdziwe
mleko powinno być wypite do 8h od wydojenia. Jego przetwory: śmietana, zsiadłe mleko,
twaróg, masło - powinny być zjedzone do 3 - 4 dni, pod warunkiem przechowywania przez
ten czas w lodówce. Produkty mleko podobne ze sklepu nie są niestety prawdziwym,
naturalnym mlekiem. Nie ma ono naturalnych enzymów które posiada mleko od krowy,
co czyni z niego produkt o zdecydowanie mniejszej wartości odżywczej. W szczególności
jeśli chodzi o zawartość mikro składników(witamin, minerałów, enzymów).
CDN...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz