niedziela, 29 marca 2015
Zasady ZG
1. Im prościej tym lepiej :]
2. Im mniej różności łączymy w jednym posiłku tym łatwiejsze będzie jego
strawienie i wchłanianie - czyli, tym lepiej dla nas.
3. Jedzmy dużo surowych warzyw i owoców, bo gotowanie ich, pieczenie
czy smażenie pozbawia ich cennych dla nas mikroskładników.
4. Każdy kęs pokarmu przeżuwamy conajmniej 30 do 50 razy. Chińczycy twierdzą,
że osoby chore czy osłabione powinny przeżuwać nawet do 100 razy.
5. Nie należy łączyć ogórka z pomidorem w sałatkach, ponieważ ogórek zawiera
enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C, którą w sporych ilościach
zawiera pomidor :V
6. Wszystkie kwasy, znajdujące się w kwaśnych owocach przeszkadzają wydzielaniu
soków żołądkowych i powodują gnicie w układzie pokarmowym. Dlatego też absolutnie
nie należy doprawiać mięsa kwaśnymi przyprawami np. octem lub sokiem z cytryny.
7. Ryby(mięso także) należy zawsze spożywać świeżo przygotowane, nie pozostawiając
na następny dzień.
8. Podstawowy błąd, który popełnia człowiek to szybkie jedzenie. Człowiek nie może
jeść szybko. Należy jeść wolno. Dokładnie przeżuwając pokarm. Ślina ma działanie
bakteriobójcze.
9. Należy starać się spożywać jednorazowo tylko jeden rodzaj węglowodanowych produktów.
Np. chleb, ziemniaki i słodkie ciastko zjedzone razem spowodują fermentację, ponieważ
żołądek może przyjąć i strawić na raz tylko jeden rodzaj skrobi.
10. Gatunki bezdrożdżowego pieczywa i kasza – posiadają włókna roślinne, które oczyszczają
układ pokarmowy. Spożywanie tych produktów ma działanie profilaktyczne przeciwko wielu
chorobom.
11. Łączenie pokarmów - Nie należy łączyć węglowodanów i białek w jednym posiłku. Ale
zarówno białko jak i węglowodany możemy łączyć z tłuszczami i z wszelką zieleniną,
warzywami (oprócz ziemniaków), suszonymi owocami.
12. Szczególnie szkodliwe jest smażenie łuszczów w temperaturze powyżej 150C. Taka
temperatura występuje na patelni podczas smażenia. W tej temperaturze wszystkie
tłuszcze w tym i oleje roślinne rozkładają się zamieniając się w związki toksyczne.
13. Niezwykle ważną dla organizmu sprawą jest stałe i efektywne jego odtruwanie poprzez
konsumpcję pokarmów o dużej zawartości wody.
14. Owoce nie są trawione w żołądku i opuszczają go po 20 – 30 minutach. Rozkładane są
i wchłaniane w jelitach. Z tego wynika podstawowa zasada, że owoce nie powinny być
jedzone bezpośrednio po posiłku lub razem z posiłkiem. Jeżeli żołądek jest wypełniony
pokarmem, owoce nie mogą przejść do jelit, wtedy się psują, fermentują i kwaśnieją.
Zaleca się, więc aby owoce były zawsze jedzone na pusty żołądek.
15. Owoce powinniśmy jeść świeże. Pieczone, smażone i gotowane owoce są bez wartości.
To samo dotyczy soków warzywnych i owocowych – muszą byś świeżo przyrządzone.
Soki pasteryzowane, zrobione z koncentratów, ze środkami konserwującymi nie
są dobrym wyborem.
16. Deser (coś słodkiego) najlepiej jest jeść jako osobny posiłek. Jeśli już "musimy"
zjeść go do posiłku to lepiej jest zrobić to przed posiłkiem niż po posiłku. Deser
zjedzony jako przystawka przed posiłkiem - mniej nas zakwasi, ponieważ zostanie
częściowo przetrawiony i wchłonięty przed właściwym posiłkiem. Prosta zasada:
lepiej dorzucić tego cukru przed posiłkiem, gdy można rzec "łatwiej przez nas
przeleci" niż po posiłku. Po posiłki zostanie wrzucony na pełny żołądek i to
co złe w deserze, czyli cukier, czasem przetworzone owoce itp. Będzie w żołądku
zalegało dłużej. Deser przed posiłkiem zjada m.in. Robert Lewandowski i chyba
wychodzi mu to na dobre:)
17. Kazeina, znajdująca się w mleku, rozkłada się w organizmie przy pomocy podpuszczki,
enzymu trawiennego, który występuje w żołądku człowieka, ale jedynie w okresie
niemowlęcym. Kiedy dziecko w wieku ok. 2 lat ma już paznokcie i włosy zapotrzebowanie
na kazeinę jest żadne i układ trawienny przestaje podpuszczkę wydzielać. Od tej chwili
z każdym rokiem, krowie mleko staje się dla organizmu produktem coraz bardziej
ciężkostrawnym.
18. Kwaśne, przefermentowane produkty mleczne, czyli: jogurt, kefir a szczególnie twaróg
i żółty ser są dobrym pokarmem. Bakterie znajdujące się w kwaśnych produktach mlecznych
już zrobiły to, co organizm nasz organizm musiałby zrobić z mlekiem. Takie przefermentowanie
czyni je lekkostrawnymi dla nas.
19. Grzyby są niskokaloryczne i ciężko strawne, wiec nie warto ich jeść
w godzinach wieczornych.
20. Nie warto jest spożywać (szczególnie w godzinach wieczornych) produktów z białych
mąk, białych makaronów, kajzerek, białego ryżu. Wieczorową porą mamy spowolniony
metabolizm, a także podwyższone skłonności organizmu do odkładania tkanki tłuszczowej.
Wiadomo, że czasem w dzień treningowy można, ale to tylko czasem. Każdy produkt z białej
mąki posiada swój razowy, pełnoziarnisty odpowiednik. Brązowy ryż, ciemny makaron,
czy taki prawdziwy chleb razowy, a nie jak to jest zazwyczaj barwiony karmelem.
W obwodzie są jeszcze kasze czy płatki (także bezglutenowe).
21. Wieczorny posiłek najlepiej aby składał się z: produktów o niskim indeksie
glikemicznym, ale o wysokiej ilości błonnika. Czyli: przeróżne warzywa i owoce.
Owoce jednak warto jeść osobno od innych produktów, ponieważ nie są trawione
w żołądku i spożyte z innymi pokarmami mogą w nim fermentować. Ja oczywiście
pozwalam sobie czasem na owoce z kefirem, czy dorzucam jakiegoś banana do płatków.
Jednak robię to rzadko. Wracając do kolacji - warto jest dołączyć do niej produkt
bogaty w białko. Najlepsze w tym wypadku będą chude źródła białka. Wiec produkty
takie jak chudy twaróg, chuda ryba czy białko jaja będą idealnym rozwiązaniem
na wieczorny posiłek. Warto wspomnieć, że białka mleka(czyli także jego przetworów
jak maślanka, kefir, jogurt, twaróg) nie są przyswajane z pokarmu w szybkim
tempie. Aminokwasy uwalniane są powoli, co daje naszym mięśniom ciągły dostęp
odżywczych aminokwasów. Pomaga to w utrzymaniu metabolizm na odpowiednio
wysokim poziomie. Białko pomaga także oszukać głód, co wieczorem ma spore
znaczenie. Puenta: jeśli jest to dzień treningowy - najedz się. Jeśli nietreningowy
i wiesz że nie powinieneś przesadzać - zjedz np duużą porcje zielonych warzyw
z białkiem jaja lub tuńczykiem + ewentualnie mała porcja "wolnych" węglowodanów
w postaci kaszy, czy małej kromki chleba razowego. Z posiłkiem wieczornym/kolacją
trzeba być o tyle ostrożnym, że organizm przez noc ma za zadanie się oczyścić.
Ideałem byłoby się budzić głodnym jak wilk:) Jeść, pracować, trenować
a im bliżej nocy, tym mniejsze posiłki jeść.
22. Prawdziwe mleko - prosto od krowy, od rolnika a nie z farmy, na których często
zwierzęta karmione są antybiotykami, które ofkors przenikają do mleka. Takie prawdziwe
mleko powinno być wypite do 8h od wydojenia. Jego przetwory: śmietana, zsiadłe mleko,
twaróg, masło - powinny być zjedzone do 3 - 4 dni, pod warunkiem przechowywania przez
ten czas w lodówce. Produkty mleko podobne ze sklepu nie są niestety prawdziwym,
naturalnym mlekiem. Nie ma ono naturalnych enzymów które posiada mleko od krowy,
co czyni z niego produkt o zdecydowanie mniejszej wartości odżywczej. W szczególności
jeśli chodzi o zawartość mikro składników(witamin, minerałów, enzymów).
CDN...
2. Im mniej różności łączymy w jednym posiłku tym łatwiejsze będzie jego
strawienie i wchłanianie - czyli, tym lepiej dla nas.
3. Jedzmy dużo surowych warzyw i owoców, bo gotowanie ich, pieczenie
czy smażenie pozbawia ich cennych dla nas mikroskładników.
4. Każdy kęs pokarmu przeżuwamy conajmniej 30 do 50 razy. Chińczycy twierdzą,
że osoby chore czy osłabione powinny przeżuwać nawet do 100 razy.
5. Nie należy łączyć ogórka z pomidorem w sałatkach, ponieważ ogórek zawiera
enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C, którą w sporych ilościach
zawiera pomidor :V
6. Wszystkie kwasy, znajdujące się w kwaśnych owocach przeszkadzają wydzielaniu
soków żołądkowych i powodują gnicie w układzie pokarmowym. Dlatego też absolutnie
nie należy doprawiać mięsa kwaśnymi przyprawami np. octem lub sokiem z cytryny.
7. Ryby(mięso także) należy zawsze spożywać świeżo przygotowane, nie pozostawiając
na następny dzień.
8. Podstawowy błąd, który popełnia człowiek to szybkie jedzenie. Człowiek nie może
jeść szybko. Należy jeść wolno. Dokładnie przeżuwając pokarm. Ślina ma działanie
bakteriobójcze.
9. Należy starać się spożywać jednorazowo tylko jeden rodzaj węglowodanowych produktów.
Np. chleb, ziemniaki i słodkie ciastko zjedzone razem spowodują fermentację, ponieważ
żołądek może przyjąć i strawić na raz tylko jeden rodzaj skrobi.
10. Gatunki bezdrożdżowego pieczywa i kasza – posiadają włókna roślinne, które oczyszczają
układ pokarmowy. Spożywanie tych produktów ma działanie profilaktyczne przeciwko wielu
chorobom.
11. Łączenie pokarmów - Nie należy łączyć węglowodanów i białek w jednym posiłku. Ale
zarówno białko jak i węglowodany możemy łączyć z tłuszczami i z wszelką zieleniną,
warzywami (oprócz ziemniaków), suszonymi owocami.
12. Szczególnie szkodliwe jest smażenie łuszczów w temperaturze powyżej 150C. Taka
temperatura występuje na patelni podczas smażenia. W tej temperaturze wszystkie
tłuszcze w tym i oleje roślinne rozkładają się zamieniając się w związki toksyczne.
13. Niezwykle ważną dla organizmu sprawą jest stałe i efektywne jego odtruwanie poprzez
konsumpcję pokarmów o dużej zawartości wody.
14. Owoce nie są trawione w żołądku i opuszczają go po 20 – 30 minutach. Rozkładane są
i wchłaniane w jelitach. Z tego wynika podstawowa zasada, że owoce nie powinny być
jedzone bezpośrednio po posiłku lub razem z posiłkiem. Jeżeli żołądek jest wypełniony
pokarmem, owoce nie mogą przejść do jelit, wtedy się psują, fermentują i kwaśnieją.
Zaleca się, więc aby owoce były zawsze jedzone na pusty żołądek.
15. Owoce powinniśmy jeść świeże. Pieczone, smażone i gotowane owoce są bez wartości.
To samo dotyczy soków warzywnych i owocowych – muszą byś świeżo przyrządzone.
Soki pasteryzowane, zrobione z koncentratów, ze środkami konserwującymi nie
są dobrym wyborem.
16. Deser (coś słodkiego) najlepiej jest jeść jako osobny posiłek. Jeśli już "musimy"
zjeść go do posiłku to lepiej jest zrobić to przed posiłkiem niż po posiłku. Deser
zjedzony jako przystawka przed posiłkiem - mniej nas zakwasi, ponieważ zostanie
częściowo przetrawiony i wchłonięty przed właściwym posiłkiem. Prosta zasada:
lepiej dorzucić tego cukru przed posiłkiem, gdy można rzec "łatwiej przez nas
przeleci" niż po posiłku. Po posiłki zostanie wrzucony na pełny żołądek i to
co złe w deserze, czyli cukier, czasem przetworzone owoce itp. Będzie w żołądku
zalegało dłużej. Deser przed posiłkiem zjada m.in. Robert Lewandowski i chyba
wychodzi mu to na dobre:)
17. Kazeina, znajdująca się w mleku, rozkłada się w organizmie przy pomocy podpuszczki,
enzymu trawiennego, który występuje w żołądku człowieka, ale jedynie w okresie
niemowlęcym. Kiedy dziecko w wieku ok. 2 lat ma już paznokcie i włosy zapotrzebowanie
na kazeinę jest żadne i układ trawienny przestaje podpuszczkę wydzielać. Od tej chwili
z każdym rokiem, krowie mleko staje się dla organizmu produktem coraz bardziej
ciężkostrawnym.
18. Kwaśne, przefermentowane produkty mleczne, czyli: jogurt, kefir a szczególnie twaróg
i żółty ser są dobrym pokarmem. Bakterie znajdujące się w kwaśnych produktach mlecznych
już zrobiły to, co organizm nasz organizm musiałby zrobić z mlekiem. Takie przefermentowanie
czyni je lekkostrawnymi dla nas.
19. Grzyby są niskokaloryczne i ciężko strawne, wiec nie warto ich jeść
w godzinach wieczornych.
20. Nie warto jest spożywać (szczególnie w godzinach wieczornych) produktów z białych
mąk, białych makaronów, kajzerek, białego ryżu. Wieczorową porą mamy spowolniony
metabolizm, a także podwyższone skłonności organizmu do odkładania tkanki tłuszczowej.
Wiadomo, że czasem w dzień treningowy można, ale to tylko czasem. Każdy produkt z białej
mąki posiada swój razowy, pełnoziarnisty odpowiednik. Brązowy ryż, ciemny makaron,
czy taki prawdziwy chleb razowy, a nie jak to jest zazwyczaj barwiony karmelem.
W obwodzie są jeszcze kasze czy płatki (także bezglutenowe).
21. Wieczorny posiłek najlepiej aby składał się z: produktów o niskim indeksie
glikemicznym, ale o wysokiej ilości błonnika. Czyli: przeróżne warzywa i owoce.
Owoce jednak warto jeść osobno od innych produktów, ponieważ nie są trawione
w żołądku i spożyte z innymi pokarmami mogą w nim fermentować. Ja oczywiście
pozwalam sobie czasem na owoce z kefirem, czy dorzucam jakiegoś banana do płatków.
Jednak robię to rzadko. Wracając do kolacji - warto jest dołączyć do niej produkt
bogaty w białko. Najlepsze w tym wypadku będą chude źródła białka. Wiec produkty
takie jak chudy twaróg, chuda ryba czy białko jaja będą idealnym rozwiązaniem
na wieczorny posiłek. Warto wspomnieć, że białka mleka(czyli także jego przetworów
jak maślanka, kefir, jogurt, twaróg) nie są przyswajane z pokarmu w szybkim
tempie. Aminokwasy uwalniane są powoli, co daje naszym mięśniom ciągły dostęp
odżywczych aminokwasów. Pomaga to w utrzymaniu metabolizm na odpowiednio
wysokim poziomie. Białko pomaga także oszukać głód, co wieczorem ma spore
znaczenie. Puenta: jeśli jest to dzień treningowy - najedz się. Jeśli nietreningowy
i wiesz że nie powinieneś przesadzać - zjedz np duużą porcje zielonych warzyw
z białkiem jaja lub tuńczykiem + ewentualnie mała porcja "wolnych" węglowodanów
w postaci kaszy, czy małej kromki chleba razowego. Z posiłkiem wieczornym/kolacją
trzeba być o tyle ostrożnym, że organizm przez noc ma za zadanie się oczyścić.
Ideałem byłoby się budzić głodnym jak wilk:) Jeść, pracować, trenować
a im bliżej nocy, tym mniejsze posiłki jeść.
22. Prawdziwe mleko - prosto od krowy, od rolnika a nie z farmy, na których często
zwierzęta karmione są antybiotykami, które ofkors przenikają do mleka. Takie prawdziwe
mleko powinno być wypite do 8h od wydojenia. Jego przetwory: śmietana, zsiadłe mleko,
twaróg, masło - powinny być zjedzone do 3 - 4 dni, pod warunkiem przechowywania przez
ten czas w lodówce. Produkty mleko podobne ze sklepu nie są niestety prawdziwym,
naturalnym mlekiem. Nie ma ono naturalnych enzymów które posiada mleko od krowy,
co czyni z niego produkt o zdecydowanie mniejszej wartości odżywczej. W szczególności
jeśli chodzi o zawartość mikro składników(witamin, minerałów, enzymów).
CDN...
piątek, 27 marca 2015
Odżywianie
Tak właśnie - nie DIETA, ale ODŻYWIANIE. Samo słowo dieta negatywnie się
kojarzy. Pierwsze skojarzenia to ograniczanie jedzenia i potencjalnie
niesmaczne posiłki. Samo słowo dieta, kojarzy się z niemiłą koniecznością, przez którą musimy przebrnąć jeśli chcemy schudnąć.
Zapomnijcie więc o dietach, zacznijcie się odżywiać:)
Aby nasz organizm był dobrze odżywiony, miał siłę oraz dobre warunki do
regeneracji, musimy dostarczać mu wszystkich potrzebnych składników odżywczych.
Nasze odżywianie powinno być zbilansowane, czyli jak najbardziej zróżnicowane pod względem
składników odżywczych. Jednocześnie należałoby pamiętać (choćby w stopniu
podstawowym) o zasadach łączenia pokarmów. Ponieważ białka i węglowodany są
trawione w różnych częściach przewodu pokarmowego, w różnym środowisku jeśli
chodzi o PH. Ok, to taki wstępniak, w dalszej części rozwinę poruszone tu zajawki.
Główne
składniki odżywcze, ich kaloryczność i sposób wykorzystania przez organizm:
Węglowodany
Zawierają 4 kalorie na każdy
gram. Czyli przykładowo, gdy zjemy np. 150g jabłka, które w 100g ma ok 12g
węglowodanów to dostarczymy sobie ok 72 kalorii
[12
x 4 x 1,5 = 72]
12 - ilość kalorii na 100g
produktu(jabłko)
4 - ilość kalorii w 1g węglowodanów
1,5 - ponieważ zjedliśmy 150g :V
Główną funkcją "węgli" jest dostarczanie energii. Jest to podstawowe
jej źródło w naszym organizmie. Możemy też czerpać energię z tłuszczy czy
białek, jednak gdybyśmy chcieli czerpać energię tylko
z tłuszczów, to "dieta" taka byłaby bardzo monotonna, zbyt jednostronna i dość obciążająca dla naszego organizmu. Skupmy się na zbilansowanym odżywianiu. Grunt to pamiętać jakie produkty węglowodanowe jeść. No właśnie, jakie?
z tłuszczów, to "dieta" taka byłaby bardzo monotonna, zbyt jednostronna i dość obciążająca dla naszego organizmu. Skupmy się na zbilansowanym odżywianiu. Grunt to pamiętać jakie produkty węglowodanowe jeść. No właśnie, jakie?
Zdrowe,
naturalne, bio, organiczne, nieprzetworzone
a poza tym, o dużej zawartości węglowodanów
złożonych, które są stopniowo "rozkładane" i trawione przez nasz
układ trawienny. Nie powodują przez to niepotrzebnych skoków/wahań poziomu
cukru w organizmie - które to wahania potrafią bardzo odbijać się na naszym
nastroju, łaknieniu i energii życiowej.
Warto też zwracać uwagę na indeks glikemiczny spożywanych pokarmów.
Im niższy, tym dla nas lepiej. Tu sprawa jest o tyle prostsza, że (z bardzo
nielicznymi wyjątkami) produkty składające się w większości
z węglowodanów złożonych, mają zazwyczaj niski indeks glikemiczny. Czyli - jeśli przestrzegamy powyższych zasad, czyli żywimy się produktami jak najbardziej naturalnymi, nieprzetworzonymi to będzie git. Jest jeszcze druga sprawa - Wiele produktów, które w stanie naturalnym mają niski IG(indeks glikemiczny) - po ugotowaniu ma indeks o wiele wyższy - np. ziemniaki, płatki owsiane. Dlatego jeśli jest możliwość to płatki najlepiej jest moczyć przez noc, w chłodnej wodzie. Z ziemniakami już ciężej - na surowo niby można je jeść, ale w raczej niedużych ilościach(np starte na tarce, jako dodatek do sałatek warzywnych czy owocowych).
z węglowodanów złożonych, mają zazwyczaj niski indeks glikemiczny. Czyli - jeśli przestrzegamy powyższych zasad, czyli żywimy się produktami jak najbardziej naturalnymi, nieprzetworzonymi to będzie git. Jest jeszcze druga sprawa - Wiele produktów, które w stanie naturalnym mają niski IG(indeks glikemiczny) - po ugotowaniu ma indeks o wiele wyższy - np. ziemniaki, płatki owsiane. Dlatego jeśli jest możliwość to płatki najlepiej jest moczyć przez noc, w chłodnej wodzie. Z ziemniakami już ciężej - na surowo niby można je jeść, ale w raczej niedużych ilościach(np starte na tarce, jako dodatek do sałatek warzywnych czy owocowych).
Czemu
nieprzetworzone?
Nieprzetworzone czyli - nie poddane
obróbce termicznej (gotowanie/smażenie/pieczenie/itd), nie pasteryzowane, nie
konserwowane i tak dalej. Po prostu naturalne. Podczas gotowania, pieczenia,
smażenia z naszych potraw uciekają cenne witaminy i enzymy.
Jak człowiek młody, to jakoś da rade i w miarę dobrze bez tych witaminek i
enzymów pożyje, ale im starszy tym ciężej. + Nigdy nie wiadomo czy jeżeli za młodu
jadłby więcej "zieleniny", to ta młodość nie potrwała by dłużej..
Czyli
że co?
Ok, teraz trochę konkretów. Chodzi o to,
żeby jeść jak najwięcej węglowodanów spełniających powyższe wytyczne. Jakie to
produkty? Np:
- OWOCE*
- WARZYWA
- PŁATKI ZBOŻOWE (moczone, nie gotowane).
Np: owsiane lub żytnie, a dla "bezglutenowców" gryczane/jaglane.
Ale:
Ciężko byłoby żyć, żywiąc się tylko taką
- nie poddaną absolutnie żadnemu ciepłu surowizną :)
Dlatego też węglowodany w odżywianiu uzupełniamy
jedząc pokarmy również zdrowe, ale niemożliwe
do spożycia bez gotowania/pieczenia, czyli:
do spożycia bez gotowania/pieczenia, czyli:
- KASZE(jaglana, gryczana, jęczmienna,
pęczak)
- ZIEMNIAKI
- RYŻ(najlepiej brązowy/pełnoziarnisty)
- GROCH(pamiętając że jest dość
wysoko-białkowy - na 100g zawiera ok 62g węgli i 22g białka)
Węglowodany
a trening:
Jeśli trenujesz sport dość intensywnie, to warto byłoby czasem spożyć
trochę węglowodanów prostych
i takich o trochę wyższym IG. Konkretniej - warto byłoby to robić
w okolicach około-treningowych - czyli w posiłku po treningowym i w mniejszym
stopniu przed-treningowym. Na naszej wątrobie gromadzi się coś co zwane jest
glikogenem - jest to taki podręczny zapas energii naszego organizmu. Gdy
trenujemy trzeba go na bieżąco uzupełniać. Gdy trenujemy rekreacyjnie - nie
jest to aż takie istotne, ale warto jednak o tym pamiętać lub chociażby wiedzieć(tak na początek). Więcej o glikogenie i węglowodanach w sporcie dowiesz się z tego
filmiku :
BIAŁKA
Zawierają 4 kalorie na każdy gram, tak samo jak węglowodany. Jednak ich główną funkcją w naszym organizmie nie jest dostarczanie energii, lecz funkcja budulcowa. Białko odpowiada za wzrost, naprawę
i regenerację. W skrajnych przypadkach (niedostarczenia dostatecznej energii z węgli/tłuszczu) organizm może czerpać z niego energię, ale jest to proces zakwaszający i do tego nie warty dłuższego rozpisywania się o nim - bo jeszcze raz: SKUPMY SIĘ NA ZBILANSOWANYM i RACJONALNYM ODŻYWIANIU :)
Różne źródła podają różne dzienne normy białka na kg masy ciała. Słyszy się o ilościach od 0,8 do nawet 3g na każdy kilogram naszej wagi. Jeśli nie uprawiacie sportu wyczynowo - zapomnijcie o ilości powyżej 2g białka/kg MC(masy ciała). Ja osobiście staram się "na oko" celować w ilość 1,2 - 1,5g białka/kg MC.
Warto zwracać na to uwagę, ponieważ nadmiar białka nie jest wskazany tak samo jak jego niedobór. Azot niewykorzystany do budowy białek ustrojowych musi zostać wydalony z organizmu. W procesie tym powstaje w wątrobie amoniak, który jest przemieniany w mocznik a następnie wydalany przez nerki. Czyli w skrócie - obciąża to wątrobe i nerki. Objawami w skrajnych przypadkach mogą być: biegunki, odwodnienie czy nawet gorączka. Zbyt duże ilości białka połączone z niedoborem witamin z grupy B, szczególnie wit. B6 mogą prowadzić do zaburzeń metabolizmu metioniny - jednego z ważnych dla nas aminokwasów egzogennych (czyli tych niemożliwych do zsyntetyzowania przez organizm, które musimy dostarczać
z pożywieniem).
Ze względu na pochodzenie, białka dzieli się na:
- pochodzenia zwierzęcego
- pochodzenia roślinnego
Warto jadać więcej białek pochodzenia roślinnego, a z produktów wysokobiałkowych pochodzenia zwierzęcego dobrze wybierać tylko te najzdrowsze dla nas czyli: nabiał (najlepiej fermentowany: zsiadłe mleko, twaróg, maślanka), ryby czy jajka, których białko ma najbardziej zbliżony profil aminokwasowy do białka ludzkiego organizmu. Białka z mięsa nie są dla nas niezbędne, jak to niektórzy próbują przedstawiać. Warto zmniejszać spożycie mięsa, szczególnie gdy ktoś nie uprawia sportu lub nie pracuje fizycznie lub choćby pół fizycznie. Zwiększone spożycie mięsa, może się wtedy źle skończyć.
Ponadto białka:
- stanowią podstawowy składnik krwi i limfy
- pełnią rolę nośnika części witamin i składników mineralnych
- wchodzą w skład enzymów, płynów ustrojowych, ciał odpornościowych
Zawierają 4 kalorie na każdy gram, tak samo jak węglowodany. Jednak ich główną funkcją w naszym organizmie nie jest dostarczanie energii, lecz funkcja budulcowa. Białko odpowiada za wzrost, naprawę
i regenerację. W skrajnych przypadkach (niedostarczenia dostatecznej energii z węgli/tłuszczu) organizm może czerpać z niego energię, ale jest to proces zakwaszający i do tego nie warty dłuższego rozpisywania się o nim - bo jeszcze raz: SKUPMY SIĘ NA ZBILANSOWANYM i RACJONALNYM ODŻYWIANIU :)
Różne źródła podają różne dzienne normy białka na kg masy ciała. Słyszy się o ilościach od 0,8 do nawet 3g na każdy kilogram naszej wagi. Jeśli nie uprawiacie sportu wyczynowo - zapomnijcie o ilości powyżej 2g białka/kg MC(masy ciała). Ja osobiście staram się "na oko" celować w ilość 1,2 - 1,5g białka/kg MC.
Warto zwracać na to uwagę, ponieważ nadmiar białka nie jest wskazany tak samo jak jego niedobór. Azot niewykorzystany do budowy białek ustrojowych musi zostać wydalony z organizmu. W procesie tym powstaje w wątrobie amoniak, który jest przemieniany w mocznik a następnie wydalany przez nerki. Czyli w skrócie - obciąża to wątrobe i nerki. Objawami w skrajnych przypadkach mogą być: biegunki, odwodnienie czy nawet gorączka. Zbyt duże ilości białka połączone z niedoborem witamin z grupy B, szczególnie wit. B6 mogą prowadzić do zaburzeń metabolizmu metioniny - jednego z ważnych dla nas aminokwasów egzogennych (czyli tych niemożliwych do zsyntetyzowania przez organizm, które musimy dostarczać
z pożywieniem).
Ze względu na pochodzenie, białka dzieli się na:
- pochodzenia zwierzęcego
- pochodzenia roślinnego
Warto jadać więcej białek pochodzenia roślinnego, a z produktów wysokobiałkowych pochodzenia zwierzęcego dobrze wybierać tylko te najzdrowsze dla nas czyli: nabiał (najlepiej fermentowany: zsiadłe mleko, twaróg, maślanka), ryby czy jajka, których białko ma najbardziej zbliżony profil aminokwasowy do białka ludzkiego organizmu. Białka z mięsa nie są dla nas niezbędne, jak to niektórzy próbują przedstawiać. Warto zmniejszać spożycie mięsa, szczególnie gdy ktoś nie uprawia sportu lub nie pracuje fizycznie lub choćby pół fizycznie. Zwiększone spożycie mięsa, może się wtedy źle skończyć.
Ponadto białka:
- stanowią podstawowy składnik krwi i limfy
- pełnią rolę nośnika części witamin i składników mineralnych
- wchodzą w skład enzymów, płynów ustrojowych, ciał odpornościowych
TŁUSZCZE:
Tłuszcze są bardziej kaloryczne niż
węglowodany i białka, dokładnie 2 i 1/4
raza bardziej
kaloryczne :) W 1 gramie tłuszczu kryje
się 9 kalorii. Tłuszcze to obok węglowodanów drugie źródło
energii w naszej diecie.
energii w naszej diecie.
DYGRESYJKA:
Energia może być
też czerpana z białek ale dzieję się tak tylko w momentach, gdy nasze ciało na
gwałt potrzebuje pokarmu a my nie dostarczamy mu ani węglowodanów ani tłuszczu.
Jeszcze gorzej może być tylko wtedy, gdy organizm woła jeść! a my nie
dostarczamy mu niczego. Wtedy energia czerpana jest
z odłożonego w postaci
tkanki tłuszczowej tłuszczu (czyli chudniemy), ale także z białek pochodzących
z
rozpadu mięśni. Naszych ciężko wypracowanych mięśni. Tak więc pozostańmy przy
tym, że dobrze
i regularnie się odżywiamy:] KONIEC DYGRESYJI.
1. Tłuszcze powinny stanowić ok 30%
naszej codziennej diety. Około, czyli przyjmijmy że 15 - 25%, zaniżamy żeby nie
przesadzić:]
2. W skrócie - kwasy tłuszczowe pod
względem występowania wiązań nienasyconych lub ich braku, dzielimy na:
- kwasy
tłuszczowe nasycone (głównie zwierzęce)
- kwasy
tłuszczowe nienasycone (głównie roślinne).
Jest to główny podział jeśli chodzi o rodzaje
tłuszczów. Nienasycone kwasy tłuszczowe(te roślinne), dzielą się na
jedno-nienasycone i wielo-nienasycone. Najbardziej wartościowe dla nas są wielo-nienasycone kwasy tłuszczowe.
Oba główne rodzaje tłuszczy(nasycone i nienasycone) są jednak dla nas
niezbędne. Jak wspomniałem wcześniej, tłuszcze(i węglowodany) są wykorzystywane
jako źródło energii, ale to nie jedyna ich
funkcja w organizmie. Jak pamiętamy z lekcji biologii to właśnie w
tłuszczach rozpuszczają się witaminy A, D, E, K. Bez odpowiedniej ilości
tłuszczy w naszej diecie zaburzeniu ulega produkcja przeróżnych enzymów i
hormonów. Ogólnie nasz organizm nie pracuje wtedy tak jak powinien. Po prostu organizm nie może w pełni sprawnie funkcjonować, bez uwzględnienia
w naszej diecie odpowiedniej ilości tłuszczy. I TO ODPOWIEDNICH TŁUSZCZY. Kolejny krok wtajemniczenia to
umiejętność wybrania odpowiednich tłuszczy. Optymalnie jest gdy w całości
spożywanych przez nas tłuszczy 65-75% stanowią tłuszcze nienasycone(roślinne) a
25-35% tłuszcze nasycone(zwierzęce). Warto pamiętać, żeby większość tłuszczy
roślinnych, stanowiły w miarę możliwości kwasy wielo-nienasycone. A prościej/podsumowując: starajmy się
jeść więcej tłuszczy roślinnych niż zwierzęcych. Nie podgrzewajmy ich jeśli nie
ma takiej konieczności. Dobrą opcją jest np. SUROWA sałatka warzywna z 20 - 30mll oleju lnianego lub oliwy extra virgin(ja wolę lniany, to prawdziwy cudotwóca, przy nim oliwa jest po prostu zdrowa;>) przed obiadem lub
do obiadu. Lub przed obiadem i do obiadu:) Pamiętajmy jednak, że mimo iż zdrowe
to jednak są to tłuszcze czyli są bardzo kaloryczne(9 kalorii na gram ;/) Tak
więc przypominam jeszcze raz: tłuszcze powinny stanowić ok 15 - 25% naszej
diety. Tłuszcze nasycone, czyli te teoretycznie dla nas niezdrowe, powinny się
znaleźć w naszej diecie, ale w zdecydowane mniejszych ilościach.
Źródła
zdrowych tłuszczy(NIENASYCONE):
- ryby morskie(im bardziej tłuste tym
lepiej)
- oliwa
- olej rzepakowy
- olej kokosowy
- olej lniany
- orzechy
Na koniec wywodu o tłuszczach, wspomnę witariańską zasadę, po której przyswojeniu i wprowadzeniu do mojego żywienia na stałe - poprawiła się jakość mojego egzystowania. Jaka to zasada?
WYSTRZEGAJ SIĘ POŁĄCZEŃ TŁUSZCZY Z CUKREM, SZCZEGÓLNIE JEŚLI TAKOWE BYŁO PODDANE MOCNEJ OBRÓBCE TERMICZNEJ. Czyli ciasta, ciasteczka, naleśniczki itp, nie są dobrym rozwiązaniem żywieniowym DLA NIKOGO.
NO DOBRA MAKRO OMÓWIONE - CO
POZATYM?
Pamiętajcie też aby się nie przejadać.
Najlepszym wyjściem jest jedzenie 4 - 5, mniej więcej równych posiłków
dziennie. Mniej więcej, czyli: im dalej w dzień, tym posiłki powinny być
mniejsze. Zaczynamy od dość obfitego śniadania. Trzeba się dobrze napędzić na
start. Tu mała uwaga, czasem lepiej jest zjeść lekkie śniadanie, JEDZENIE OBFITEGO ŚNIADANIA NIE JEST ŻELAZNĄ ZASADĄ - SŁUCHAJCIE SWOJEGO ORGANIZMU. Jednak jeśli macie przed sobą intensywny dzień, zjedzcie obfite śniadanie. Wg. zasad AJURWEDY, największy posiłek dnia powinien zostać zjedzony ok
południa - uważam, że to idealne wyjście. Czyli optymalnie powinno to wyglądać
mniej więcej tak: Duże śniadanie(lub jak wspomniałem wcześniej trochę mniejsze - np takie na 65% 2giego śniadania), takie samo lub większe drugie śniadanie/obiad
ok.godz. 12 - 13. Potem już coraz mniejsze i "lżejsze" czyt. bardziej lekko
strawne posiłki. Ostatni posiłek przed snem powinno się jeść co najmniej 3h
przed snem. Zachowajcie jednak rozsądek - jeśli trenujecie późnym wieczorem, to
po treningu trzeba coś zjeść, aby naprawić mikrouszkodzenia powstałe w trakcie
treningu. Dlatego też nie popieram i nie polecam trenowania wieczorem. W nocy
organizm ma się regenerować i oczyszczać. Trening najpóźniej robię ok 17 max 18.
Przestarzały schemat jedzenia 3 sycących posiłków dziennie - może się
sprawdzać w przypadku ciężko pracujących fizycznie osób. W innych przypadkach
nie wpływa to dobrze na nasze trawienie, a do tego rozleniwia nas.
Kilka zasad łączenia pokarmów:
1. Nie należy łączyć węglowodanów i białek w jednym posiłku. Chyba że jest to połączenie naturalne(czyli skomponowane przez naturę) - np płatki, kasze, ryż itd - które przy dużej zawartości węglowodanów mają też całkiem sporo białka. Czyli np. 100g ryżu z +150g piersi z kurczaka jest złym połączeniem. Za to np. ten sam ryż + 300g warzyw będzie idealnym połączeniem.
70g płatków owsianych + 15g miodu i 10g rodzynek też będzie dobrym połączeniem.
2. Można łączyć węglowodany z tłuszczem (tak na marginesie - lepiej niech to będą węglowodany złożone czyli właśnie, kasze, płatki, ziemniaki itp, niż typowe cukry, czyli miód, cukier czy nawet suszone owoce.
3. Można łączyć białka z tłuszczem. Czyli np: nieduża porcja warzyw + kilka białek jaj + 15g oliwy lub oleju lnianego jest ok połączeniem.
4. Warzywa można łączyć ze wszystkim. Tak po prostu.
5. Owoce należy jeść osobno od głównych posiłków lub jako odrębny posiłek. Robimy tak dlatego,
że owoce nie są trawione w żołądku ale dopiero w jelitach. Więc gdy zmieszamy je z pokarmami, które
są w żołądku trawione - niejako zmuszamy zjedzone owoce do zalegania w żołądku, w postaci wymieszanej z pozostałymi pokarmami papki. A co się dzieje, gdy owocki są przymuszone do takiego zalegania? Zaczynają fermentować, co potrafi znacząco odbić się na naszym samopoczuciu i formie.
Dla niektórych może to brzmieć dość abstrakcyjnie, ale wierzcie mi że profesjonalni sportowcy przestrzegają tych wszystkich zasad, a ci którzy robią to najbardziej skrupulatnie osiągają najlepsze wyniki. Dobre połączenia pokarmów, nie zakwaszają naszych organizmów. Dzięki czemu możemy więcej i dłużej, a i wszelkie choroby i gadziny trzymają się od nas z daleka. Wszystko za sprawą zdrowego środowiska jakie panuje w naszym wnętrzu i o które na bieżąco dbamy.
1. Nie należy łączyć węglowodanów i białek w jednym posiłku. Chyba że jest to połączenie naturalne(czyli skomponowane przez naturę) - np płatki, kasze, ryż itd - które przy dużej zawartości węglowodanów mają też całkiem sporo białka. Czyli np. 100g ryżu z +150g piersi z kurczaka jest złym połączeniem. Za to np. ten sam ryż + 300g warzyw będzie idealnym połączeniem.
70g płatków owsianych + 15g miodu i 10g rodzynek też będzie dobrym połączeniem.
2. Można łączyć węglowodany z tłuszczem (tak na marginesie - lepiej niech to będą węglowodany złożone czyli właśnie, kasze, płatki, ziemniaki itp, niż typowe cukry, czyli miód, cukier czy nawet suszone owoce.
3. Można łączyć białka z tłuszczem. Czyli np: nieduża porcja warzyw + kilka białek jaj + 15g oliwy lub oleju lnianego jest ok połączeniem.
4. Warzywa można łączyć ze wszystkim. Tak po prostu.
5. Owoce należy jeść osobno od głównych posiłków lub jako odrębny posiłek. Robimy tak dlatego,
że owoce nie są trawione w żołądku ale dopiero w jelitach. Więc gdy zmieszamy je z pokarmami, które
są w żołądku trawione - niejako zmuszamy zjedzone owoce do zalegania w żołądku, w postaci wymieszanej z pozostałymi pokarmami papki. A co się dzieje, gdy owocki są przymuszone do takiego zalegania? Zaczynają fermentować, co potrafi znacząco odbić się na naszym samopoczuciu i formie.
Dla niektórych może to brzmieć dość abstrakcyjnie, ale wierzcie mi że profesjonalni sportowcy przestrzegają tych wszystkich zasad, a ci którzy robią to najbardziej skrupulatnie osiągają najlepsze wyniki. Dobre połączenia pokarmów, nie zakwaszają naszych organizmów. Dzięki czemu możemy więcej i dłużej, a i wszelkie choroby i gadziny trzymają się od nas z daleka. Wszystko za sprawą zdrowego środowiska jakie panuje w naszym wnętrzu i o które na bieżąco dbamy.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* owoce powinno się spożywać między
posiłkami, ponieważ nie są one trawione wstępnie w żołądku jak większość
pokarmów. Owoce "przelatują" przez żołądek a ich trawienie zaczyna
się dopiero w jelitach.